Të gjitha në lidhje me sëmundjen e Graves

Të gjitha në lidhje me sëmundjen e Graves

Sëmundja e Graves është një gjendje autoimune që prek gjëndrën tiroide, duke shkaktuar një mbiprodhim të hormoneve tiroide. Trajtimi është relativisht i thjeshtë, por pa të, sëmundja mund të ketë efekte serioze. Sëmundja e Graves është një gjendje autoimune. Kjo do të thotë që sistemi imunitar i trupit gabon qelizat e shëndetshme për trupat e huaj invazivë dhe i sulmon ato. Sëmundja e Graves shkakton një tiroide tepër aktive, një çështje e quajtur edhe hipertiroidizëm. Sëmundja e Graves bën që sistemi imunitar të sulmojë tiroide, duke çuar në prodhimin e tepërt të hormonit tiroide. 1 në 200 njerëz. Sëmundja është më e zakonshme në mesin e femrave dhe njerëzve midis moshës 30 dhe 50 vjeç.

Prodhimi i tepërt i hormoneve tiroide mund të ketë një larmi efektesh në trup. > Humbja e pashpjegueshme e peshës

 • Nervozimi
 • djersitja goslim kundërindikacionet
 • dridhjet e dorës
 • Vështirësia e gjumit
 • Loundësia ose dobësia
 • Irritueshmëria
 • Lëvizjet e shpeshta të zorrëve ose diarre
 • Një goiter, i cili është një gjëndër tiroide e zgjeruar dhe mund ta bëjë qafën të duket e fryrë
 • Një e parregullt ose rrahjet e shpejta të zemrës
 • Instituti Kombëtar i Diabetit dhe Sëmundjeve të Tretjes dhe Veshkave (NIDDK) shpjegon se ndërsa shkaqet AR Ende e paqartë, sëmundja mund të burojë nga një kombinim i gjeneve dhe shkaktuesve të jashtëm, siç janë infeksionet virale. Njerëzit kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë sëmundjen e Graves nëse kanë një histori familjare të gjendjes.

  Të kesh një gjendje tjetër autoimune gjithashtu mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së Graves. Disa nga këto kushte përfshijnë:

  • Artriti reumatoid
  • Anemia Pernicious
  • Sëmundja e Addison
  • Sëmundja Celiac
  • Diabeti i tipit 1

  , pikërisht mbi kollarbonin. Shtë një pjesë e rëndësishme e sistemit endokrin, ose hormonal. Hormonet tiroide ruajnë shëndetin e kockave, zhvillimin e trurit dhe funksionimin e duhur të zemrës, muskujt dhe sistemin e tretjes. ). Kjo i tregon gjëndrës tiroide se sa hormon tiroide për të prodhuar, në varësi të asaj se sa i duhet trupi. TSI është një antitrup që vepron si TSH, por bën që tiroide të prodhojë më shumë hormon tiroide sesa i duhet trupit. Kjo mund të ndikojë në mënyrën se si trupi përdor energji.

  Mësoni më shumë rreth hipertiroidizmit këtu. Qëllimi është të ndalojmë mbiprodhimin e hormoneve tiroide dhe të lehtësojë simptomat. Kjo është një nga qasjet më të thjeshta hipertiroidizmi. NIDDK raporton se një ilaç i quajtur methimazole (Northyx, tapazole) është një nga ilaçet më të përdorura anti-tiroide.

  Këto ilaçe nuk përfaqësojnë një kurë, por ato mund të kenë efekte të qëndrueshme. Nivelet e tiroides mund të duhen shumë javë ose muaj për të zbritur, megjithatë. Trajtimi mund të zgjasë 12-18 muaj ose më gjatë për të punuar. H3>

  Në Sh.B.A, trajtimi më i zakonshëm për sëmundjen e Graves është terapia radioiodinë. Ajo synon gjëndrën tiroide dhe shkatërron qelizat që prodhojnë hormon tiroide. Kjo është shumë më e lehtë për tu menaxhuar dhe nuk shkakton aq shumë çështje shëndetësore afatgjata sa hipertiroidizmi.

  Mësoni më shumë rreth jodit këtu. Shoqata Amerikane e Tiroides rekomandon beta-bllokuesit si një trajtim fillestar për hipertiroidizmin. Sapo nivelet e tiroides të jenë brenda një intervali të shëndetshëm, njerëzit mund të ndalojnë marrjen e beta-bllokuesve. Zakonisht fillon të punojë brenda disa orësh. Trajtimet e tjera kanë qenë të pasuksesshme. Një kirurg mund të heqë një ose të dy lobet e gjëndrës, dhe ndoshta nyjet limfatike përreth, në varësi të ashpërsisë së gjendjes.

  Nëse një kirurg heq vetëm një pjesë të tiroides, pjesa e mbetur mund të marrë përsipër të saj Funksionet. Për ta trajtuar këtë, një mjek do të përshkruajë pilula të hormonit tiroide, të cilat zëvendësojnë efektin e hormonit. çështje.

  Pas operacionit, një person mund të ketë dhimbje në qafë dhe një zë të ngathët ose të dobët. Këto mund të jenë të përkohshme dhe të vijnë nga tubi i frymëmarrjes i përdorur gjatë procedurës. Sëmundja e syrit H2> Graves

  Sëmundja e Graves mund të ndikojë në sytë. Në këtë rast, mjeku mund ta quaj çështjen Ophthalmology të Graves. Simptomat zakonisht zhvillohen brenda rreth 6 muajve nga diagnoza e sëmundjes së Graves. Këto simptoma mund të përfshijnë:

  • Inflamacionin e të bardhëve të syrit
  • skuqje
  • qepallat e fryra ose të tërhequra
  • Ndjeshmëria ndaj Drita
  • Një ndjenjë e irrituar ose e guximshme në sy
  • Exophthalmos, e cila është duke u fryrë e syve
  • thatësi ose ujësjellje
  • Ndjeshmëria
  • Sëmundja prek sytë. Ashpërsia e gjendjes nuk lidhet me ashpërsinë e simptomave të syrit. Oftalmologjia e Grave prek afërsisht 1 në 3 persona me sëmundje të Graves. Sidoqoftë, është e rëndësishme të ulni nivele shumë të larta të tiroides para se të mbeteni shtatzënë. Diagnoza

   Një mjek së pari vlerëson simptomat dhe kërkon shenja të sëmundjes së Graves, siç është një tiroide e zgjeruar. Ata gjithashtu kontrollojnë për çështjet e tiroides në historinë mjekësore familjare të një personi. Testi i marrjes së jodit radioaktiv, i cili mat sa jod gjëndra tiroide mbledh nga rrjedha e gjakut

  • një skanim tiroide, për të treguar se sa jodi është në gjëndrën tiroide

  e lartë Nivelet e jodit mund të tregojnë sëmundjen e Graves. Jodi është në alga deti, të tilla si leshterikë dhe dulse. Nëse një person ka sëmundje të Graves, ngrënia e ushqimeve të pasura me jod ose marrja e shtesave të jodit mund të bëjë më keq simptomat. Njerëzit duhet të diskutojnë çdo ndryshim të nevojshëm dietik me mjekët e tyre. Mësoni rreth dietës më të mirë për hipertiroidizmin këtu. Sëmundja ka të ngjarë të shkaktojë hipotiroidizëm – mungesë e hormoneve tiroide. Sidoqoftë, kjo është më e lehtë për tu menaxhuar, duke marrë një tabletë të përditshme të hormonit tiroide. Kjo i referohet të kesh shumë hormon tiroide në trup, një çështje që quhet edhe hipertiroidizëm.

  Trajtimet mund të rezultojnë në nivele të ulëta të tiroides, ose hipotiroidizëm. Kjo është më e lehtë për tu menaxhuar sesa hipertiroidizmi, dhe përfshin marrjen e një pilulë të përditshme. -Përpjekjet e shqyrtuara, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .

  X